Zakaj je redno razstrupljanje jeter nujno?

57
Razstrupljanje jeter

Jetra so izjemno pomemben organ, brez katerega človek ne more živeti. Skrbijo za čisto kri, iz nje odstranjujejo različne toksine in ustvarjajo ter skladiščijo rdeče krvne celice. Jetra so tudi organ z izjemno sposobnostjo samoobnavljanja, dovolj pa je že 20 % delujočih jetrnih celih za njihovo polno delovanje.

A jetra so žal ves čas pod pritiskom, ko se soočajo z vsem, kar preko dneva vnesemo v telo. Mastna in druga nezdrava hrana, alkohol ter različni toksini, ki nimajo mesta v našem telesu. Če k temu dodamo še premalo gibanja, lahko hitro dobimo neželen rezultat, to pa so zamaščena jetra, ki mnogo težje opravljajo svojo funkcijo.

Znaki, da so jetra zamaščena

Da bi vedeli, kdaj so vaša jetra pod povečanim pritiskom in morda celo zamaščena, je dobro poznati nekaj njihovih klicev na pomoč. Znaki, da so jetra v težavah, so lahko naslednji:

  • Kronična utrujenost in brezvoljnost do dela, ki na videz nima nobene osnove.
  • Težave z imunskim sistemom, pogosti prehladi in druga prehodna virusna obolenja.
  • Napihnjenost trebuha, občutek polnosti in upočasnjena prebava.
  • Različne težave s kožo, ki se pojavijo iznenada. Akne, bled videz, suha koža.
  • Tudi vitki ljudje imajo težave z zamaščenimi jetri, kar se najbolj izrazi z nakopičeno maščobo okoli trebuha, čeprav so drugje po telesu suhi.

Kako jih razstrupiti?

Načinov za razstrupljanje jeter je kar nekaj, v prvi vrsti pa je najbolje, da že preventivno skrbimo zanje tako, da uživamo zdravo hrano, ne pijemo alkohola in ne kadimo. Kadar do zamaščenosti jeter vendarle pride, pa se lahko težave lotimo kar doma.

Preventiva pred zamascenimi jetri
Najboljša preventiva pred zamaščenimi jetri je zdrav način življenja.

Eden izmed načinov za razstrupljanje jeter je uporaba pripravka iz grenke soli. Gre za nekoliko zahteven proces, ki od človeka zahteva vsaj dva prosta dneva, ki ju bo preživel doma v bližini stranišča in čez dan počival. Recept je dokaj enostaven, saj zajema 50 g grenke soli, liter mlačne vode, 150 ml soka grenivke (lahko uporabimo tudi limono) in 150 ml oljčnega olja.

Za začetek je potrebno opraviti post in ne jesti ničesar, kar vsebuje maščobe. Privoščite si kakšno sadje. Potem pa proti večeru popijte 2 dcl mešanice grenke soli in mlačne vode, čez dve uri enako, po štirih urah pa mešanico grenivke in oljčnega olja. Zjutraj spijte še enkrat 2 dcl mešanice grenke soli in mlačne vode ter počakajte, da postopek prične učinkovati. Najbolje se je takšnega čiščenja zamaščenih jeter lotiti v petek in ne imeti nikakršnih načrtov za vikend.

Jetra lahko očistimo tudi s hrano

Seveda ne tako hitro kot z grenko soljo zato pa na precej bolj prijazen način. Morda za tiole še niste slišali a gre za organske spojine z vsebnostjo žvepla in jih vsebujejo; česen, čebula pa denimo brokoli in še kar nekaj drugih zelo zdravih živil za naša jetra.

Če uživamo tovrstna živila in obenem pazimo, da ne grešimo z mastno hrano in nabiranjem holesterola, se bodo jetra počasi očistila in znebila maščobnih oblog, ki slabo vplivajo na zdravje celotnega telesa. Tako po fizični kot tudi duševni plati, saj se hitro povrneta energija in volja do dela.

Kaj uživati za zdrava jetra?

Ker človek pač ne more živeti od česna in čebule, je jasno, da je potrebno jedilnik nekoliko prilagoditi. Nadvse koristni boste svojim jetrom, če si boste že zjutraj pripravili okusen smoothie, ki bo sestavljen iz sadja in zelenjave, z visoko vsebnostjo antioksidantov.

Ne pozabite na moč brusnic in gozdnih sadežev, namesto kave pa si čez dan raje privoščite pravi zeleni čaj, ki je kralj med antioksidanti. Recite ne hitri prehrani in vnaprej pripravljenim obrokom, ki vsebujejo precej toksičnih reči in povzročajo velike težave jetrom. V lekarni lahko brez recepta dobite več prehranskih dopolnil za čiščenje jeter, le povprašajte, katero bi bilo najboljše za vas.