5 nasvetov, kako do lepih in čvrstih nohtov

22
Lepi, negovani nohti

Nohti so nekaj, kar pri drugih ljudeh najprej opazimo, ko jih pogledamo v roke. Znano je tudi, da urejenost nohtov vpliva na to, kako dobro bomo sprejeti pri nasprotnem spolu, njihovo stanje pa je odraz naše zdravstvene slike. Spremembe na nohtih namreč lahko kažejo na oslabljen imunski sistem ali celo razvoj bolezni.

Da bi bili naši nohti lepi, čvrsti in zdravi, moramo zanje ustrezno skrbeti. Veliko tega tiči v zdravi prehrani, vitaminih in mineralih, hkrati pa jih ne smemo pretirano lakirati in jim s tem omejevati naravne rasti. Poleg lakov na naše nohte prežijo še vremenske razmere, specifična opravila v službi ali doma, ko pomivamo posodo, pospravljamo itd.

1. Hrana za nohte

Ko nohti enkrat oslabijo, se pričnejo krhati, lomiti in se na njih pojavijo beli madeži, to za nas predstavlja alarm. Ogromno dobrega za zdravje svojih nohtov lahko storimo z ustrezno prehrano, preko katere nahranimo tudi nohte.

Krhki, poškodovani nohti
Ko opazimo, da nohti postajajo krhki, moramo hitro nekaj ukreniti.

Da bi prejeli dovolj železa, je treba jesti špinačo in vso drugo zelenolistno zelenjavo. Za bele lise poskrbi cink in navadno ne kalcij, kot je večinoma v naši zavesti. V tem primeru bodo dobrodošla jajca (tudi za biotin), semena, sir in oreščki, ki pa našim nohtom priskrbijo tudi sila pomembne maščobne kisline omega-3. Uporabljajte hladno stiskana olja, najbolje laneno, oljčno in konopljino olje. Ne pozabite na ribe!

2. Oljna kopel

Morda se sliši smešno, a oljna kopel močno pripomore k zdravemu videzu nohtov. Oljna kopel je zelo enostavna. Uporabimo hladno stiskano deviško oljčno olje, ga segrejemo in zlijemo v skodelico. Vanj nato potopimo nohte, počakamo nekaj časa, da se olje vpije in zrahlja obnohtna kožica.

To je potem mnogo lažje urediti, za kar največji učinek kopeli pa poskrbimo tako, da jo uporabimo 3x tedensko pred spanjem in se v posteljo podamo z bombažnimi rokavicami, ki bodo poskrbele, da bo olje delovalo tudi ponoči.

3. Kreme za nohte

Če so naši nohti precej poškodovani, razcepljeni, krhki, morda celo pogrizeni, lahko v lekarni kupimo kremo za nohte, ki bo poskrbela, da si kar najhitreje opomorejo. Pri tem se ne zanašajte na spletne reklame, ampak o tem raje povprašajte lekarnarja na licu mesta.

4. Ne pretiravajmo s kemijo

Nohte močno poškodujemo tudi z neustrezno uporabo lakov in čistilnih sredstev, še posebej tistih, ki vsebujejo snovi, kot so sulfonamidi, tolueni in formaldehidi. Na voljo je kar nekaj izdelkov za nohte, ki bazirajo na naravni osnovi, zato vedno preberite, kaj piše na etiketi, in svojim nohtom privoščite le najboljše

5. Pomagajmo si z naravo

Da lakiranje ne bi bilo potrebno tako pogosto, si pred lakiranjem nohte premažemo z vinskim kisom. Rumeno obarvanost nohtov lahko rešimo s kopeljo iz kamilic, pomaga pa tudi limonin sok. Nohte si lahko občasno »umijemo« kar z limono.

Krhke nohte lahko rešujemo z dodanim kalcijem v prehrani. Le-tega lahko pridobimo tudi tako, da v fin prah zmeljemo jajčno lupino, 1 žličko pridobljenega prahu pa nato zjutraj zmešamo v mleko, jogurt ali denimo skuto. Za lepe nohte ne smemo pozabiti na nujen naravni vir, ki nam v sami osnovi sploh zagotavlja obstoj. Gre seveda za vodo. Pitje dovolj vode omogoča primerno hidracijo celotnega telesa in s tem tudi nohtov.