Postavimo svoj NAS strežnik

1813
NAS strežnik

Danes si lahko vsak postavi svoj lasten strežnik in ga uporablja za shranjevanje podatkov. To so NAS (Network Attached Storage) računalniki, ki omogočajo, da imamo veliko količino podatkov shranjenih na omrežju.

Tehnologija je najbolj uporabna za majhna podjetja in domačo uporabo, če želimo imeti podatke ločene od osebnega računalnika. Tako lahko izdelujemo varnostne kopije in shranjujemo podatke na varno mesto. Ena izmed trenutno najbolj popularnih naprav je NAS Synology, ki obstaja v dveh izvedbah: DiskStation in RackStation.

Olajšajmo si delovno okolje

Ker NAS Synology ni računalnik, imamo možnost upravljanja celotnega sistema prek uporabniškega vmesnika. Do vmesnika lahko dostopamo prek brskalnika na računalniku in si sistem tudi po želji nastavimo. Vmesnik je prijazen do začetnikov, saj za skoraj vsako nastavitev nudi dovolj pomoči v obliki besedila.

Synology DiskStation Manager
Operacijski sistem Synology DiskStation Manager omogoča enostavno upravljanje strežnika.

Vse skupaj lahko upravljamo podobno kot pri navadnem operacijskem sistemu, saj ima sistem nameščeno posebno verzijo Linuxa. Ker nima možnosti priklopa monitorja, se moramo povezati v administratorsko ploščo prek računalnika ali mobilne naprave.

Kateri so primerni diski?

NAS Synology je na voljo v dveh izvedbah. Prva se imenuje DiskStation, sistem pa je namenjen domačim uporabnikom in manjšim podjetjem. Druga pa je RackStation, ki ga uporabljajo predvsem v večjih podjetjih.

Za domačo uporabo je najbolj priporočljivo kupiti disk z oznako »server« ali »24/7«, kar pomeni, da je narejen za neprestano delovanje. Vsi večji proizvajalci trdih diskov, kot sta Western Digital in Seagate, imajo posebne diske, ki jih lahko kupimo za uporabo v strežnikih.

NAS Synology sistem bo dobro deloval tudi z navadnimi trdimi diski, vendar je kljub temu priporočljivo, da uporabimo kakovostne trde diske priznanih proizvajalcev, sploh če bo sistem ves čas prižgan.

Največji disk, ki ga trenutno lahko kupimo, je kapacitete 10 TB, seveda pa so na voljo tudi veliko manjši. Tako lahko v naš domači strežnik najprej vgradimo 500 GB ali nekoliko večje trde diske, kasneje pa imamo možnost enostavne nadgradnje.

Pohitrimo delovanje sistema

NAS Synology DiskStationČe želimo pohitriti delovanje celotnega sistema, lahko uporabimo vgrajen RAID. Inženirji v podjetju Synology so v svoje NAS strežnike vgradili posebno vrsto RAID sistema z imenom Synology Hybrid RAID (SHR). Tehnologija omogoča, da je veliko lažje dodati nove diske ter nadgraditi oziroma posodobiti sistem.

Če razmišljate o strežniku, kjer bi hranili svoje podatke, je takšen sistem popolna izbira. Ne glede na to, ali imate podjetje ali pa strežnik potrebujete le za shranjevanje slik, glasbe in filmov, nad NAS strežnikom boste zagotovo navdušeni.