Kako savnanje vpliva na telo?

19
Vpliv savne

Morda ste oseba, ki enostavno obožuje vročino, ali pa ste oseba, ki sicer ne mara vročine, vendar pa se zavedate zdravilnih učinkov savne. Kakorkoli, savnanje ima kar nekaj vplivov na telo. Kateri so ti vplivi, boste izvedeli v nadaljevanju.

Ker je v savni precej vroče, se telo močno poti, kar pomeni, da se odpirajo pore na koži, skozi katere se izloča znoj. Skupaj z znojem pa se iz telesa izločajo tudi nakopičeni strupi. Bistvo savnanja je najprej ogrevanje in nato postopno ohlajanje telesa. Na Finskem to marsikdo počne tako, da se iz vroče savne požene ven v sneg.

Ta postopek v človeškem telesu poskrbi za boljšo kondicijo ožilja. Zakaj? Ko je temperatura visoka, se ožilje širi in pretok krvi se poveča. Ko se telo ohladi, se žile skrčijo in tako ohranjajo prožnost. Savnanje mora potekati po določenih ciklih in s časovno omejitvijo.

Vrste savn: finska, turška, infrardeča

Pri nas največkrat slišimo o turški, finski in infrardeči savni. Finska savna je poznana kot »suha«. V tej savni je precej visoka temperatura in sicer vse tja do 100 °C, pri čemer je vlažnost ozračja med 15 in 30 %. Prostor je navadno lesen, paro pa ustvarimo s polivanjem vode preko vročih kamnov. Voda je po navadi obogatena z eteričnimi olji, ki še dodatno blagodejno vplivajo na ljudi. Finska savna pomaga pri presnovi, sproščanju mišic, kožnih boleznih, stresu in krepitvi srca in ožilja.

Na drugi strani pa v turški savni ni tako zelo vroče. Turške savne so ogrevane na cca 50 °C, je pa zato v zraku toliko več vlage. In sicer kar do 100 %! Takšni savni pravimo tudi »parna«. Z uporabo določenih eteričnih olj ali zelišč vdihavanje takšne pare blagodejno vpliva na dihala. Prav tako poskrbi za boljši krvni obtok, blaži artritis, stres in pomaga v boju z odvečnimi kilogrami.

Infrardeča savna pa je postala precej popularna v zadnjih letih. Prednost te savne je predvsem v njeni praktičnosti, saj je izredno varna, udobna in enostavna za uporabo. Ta vrsta savne na telo deluje globinsko. IR žarki namreč prodrejo v telo (do 4 centimetre) in ga ogrevajo od znotraj. Gre za vrsto svetlobe, ki jo človek zaznava kot toploto.

Infrardeča savna
V zadnjem času je zelo priljubljena postala tudi infrardeča savna.

Pri tem postopku se zrak v prostoru ne segreva, a IR savna pri precej nižji temperaturi doseže dvojni ali celo trojni učinek finske savne. Prednost infrardeče savne je tudi v dejstvu, da je precej bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami in starejše ljudi. Zanimivo, da nekateri podatki kažejo, da se med savnanjem v IR savni porabi celo od 1000 do 2500 kalorij! Dobra novica za vse, ki se borijo s prekomerno težo.

Splošna pravila za uporabo savne

Obstaja nekaj napotkov (odvisno tudi od tipa savne), a dejstvo je, da se je dobro držati vsaj splošnih navodil pred vstopom v savno.

  • V savno ne vstopajte s polnim želodcem.
  • Neposredno pred in po savni se izogibajte alkoholu.
  • Pred vstopom v savno se oprhajte.
  • Med savnanjem bodite pozorni na signale svojega telesa. Lahko vam sporoča, da ima dovolj (omotica, slabost, …).
  • Med savnanjem prav tako pijte dovolj vode.
  • Po savnanju telo ohladite pod prho ali v bazenu.
  • Savno uporabljajte največ dvakrat tedensko.
DELI
Prejšnji prispevekKatere so najboljše vaje za trebuh?
Roman
Kot mladostnik sem vselej spremljal televizijski kviz Male sive celice in bil nad njim tako navdušen, da sem se odločil postaviti spletni portal, na katerem tudi sam lahko delim znanje. Močno upam, da se ti moji prispevki dopadejo!

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here