Vetrobransko steklo – pogoste težave s čiščenjem

211

Čisto prednje steklo avtomobila je predpogoj za varno vožnjo, saj se v prometu orientiramo večino časa prav glede na to, kaj vidimo pred seboj. Steklo torej velja očistiti, preden se odpravimo na pot, še zlasti, če avtomobil ni garažiran, temveč stoji na prostem, morda tudi pod kakšnim drevesom. Prav tako pa je potrebno čiščenje med samo vožnjo, tudi ob lepem vremenu. Razlog za to so večinoma žuželke in iztrebki ptic.

Zakaj se vetrobransko steklo ne očisti?

Kar nekaj je razlogov, ki vplivajo na to, da se vetrobransko steklo ne očisti, kot bi se moralo.

1. Včasih so težava avtomobilski brisalci. Marsikateri voznik kupi brisalce slabe kakovosti, ki imajo slabo gumo, ta pa se slabo prilega steklu, med brisanjem »preskakuje« in se zatika. Pomembno je torej, da se kupijo brisalci, ki so boljše kvalitete.

Avtomobilski brisalci
Za brisalce raje odštejte nekoliko več in si zagotovite, da bodo le-ti visoko kakovostni.

2. So vaši brisalci kakovostne in priznane blagovne znamke ter ste zanje odšteli kar veliko, pa vseeno ne očistijo vetrobranskega stekla? Razmislite o tem, kdaj ste zanje odšteli veliko. Brisalci so lahko tudi odlične blagovne znamke, a dotrajani – na gumo vplivajo tako UV žarki kot visoke in nizke temperature, pozimi sol itd.

3. So brisalci kakovostni in ste jih kupili prejšnje poletje? Potem razmislite o tem, kako ste z njimi ravnali pozimi. Brisalci niso namenjeni temu, da se z njimi lotimo vseh zimskih razmer, ki prizadenejo vetrobransko steklo. Kadar je avtomobil zasnežen, za odstranjevanje snega uporabite metlico, kadar je vetrobransko steklo zaledenelo, uporabite strgalnik, ali pa avto vključite in počakajte, da se led stopi zaradi gretja. Brisalci se zaradi poskušanja odstranjevanja ledu hitro uničijo.

Zaledenelo vetrobransko steklo
Avtomobilski brisalci niso namenjeni čiščenju zaledenelega vetrobranskega stekla.

4. Ni z brisalci nič narobe in se vam ne zdi, da bi lahko nagajali, vendar vetrobranskega stekla kljub temu ne očistijo? Preverite tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. Morda ste jo preveč razredčili z vodo in ne more opraviti z resno umazanijo in mastnimi madeži ali pa ste kupili ceneno tekočino, ki je pač slaba. Dolijte torej kakovostno tekočino ali pa staro pred tem celo odstranite, pa bodo brisalci spet čistili, kot je treba.

Kje je najbolje kupiti avtomobilske brisalce?

Tudi takrat, kadar se za brisalce dobro skrbi, je torej potrebna menjava zaradi starostne dotrajanosti, če ne drugega. Veliko bolje kot to, da brisalce kupite v prvi trgovini, ne glede na ceno in kakovost, je seveda to, da najprej nekoliko pobrskate po spletu in primerjate cene. Na spletni strani www.avtobrisalci.com so vam na voljo avtomobilski brisalci najrazličnejših proizvajalcev in po meri za vsako globino žepa. Izplača se prihraniti, prav tako pa velja na svoje vetrobransko steklo namestiti kakovosten izdelek, ki bo ob padavinah dobro skrbel, da imate brezhiben pogled na cesto.