Varčevanje energije v apartmaju s termostatom in odložilnikom kartic

63

Oddajate apartmaje turistom? Imate svoj apartma na počitniški lokaciji, pa bi radi pri stroških obratovanja privarčevali? To pravzaprav niti ni tako težko. Potrebno je le poskrbeti za pameten nadzor oziroma upravljanje zgradbe, saj lahko avtomatizacija stavb pripomore tako k manjši porabi, kar se tiče ogrevanja, pa tudi k manjši porabi pri hlajenju in porabi električne energije, ki je potrebna za osvetlitev prostorov. Vas zanima, kako je to mogoče? Obrnite se na podjetje Andivi, katerega glavna dejavnost je avtomatizacija stavb. Tam boste našli tako pametni termostat za nadzor ogrevanja (lahko tudi z daljinskim oziroma WiFi upravljanjem) kot tudi odložilnik kartic, poleg omenjenih pa še mnogo drugih, naprednejših rešitev.

Zakaj uporabljati pametni termostat?

Če imate v lasti objekt, ki ni trajno naseljen oziroma velja za počitniškega, uporabljate pa ga ali sami ali komercialno ponujate v najem, potem je potrebno v času, ko se v njem biva, poskrbeti za primerno bivalno temperaturo. Preprosto programiranje in nadzor nad ogrevanjem vam lahko omogoči termostat, v katerega vnesete dnevne in tedenske parametre za ogrevanje oziroma minimalno vzdrževanje temperature. Ta vam omogoča, da v njegove nastavitve na daljavo posežete tudi od doma.

Pametni termostat Andivi
Pametni termostat Andivi se uporablja za nadziranje temperature in hitrosti ventilatorja.

Je bil vaš apartma prazen, zdaj pa se je našel najemnik? Ni se vam treba peljati do njega in poskrbeti, da se ogrevanje vključi, kajti termostat lahko dosežete tudi prek WiFi oziroma s sodobno tehnologijo. Ne glede na to, kje se nahajate, lahko termostat nastavite oziroma spremenite program kar z uporabo svojega mobilnega telefona (iPhone ali sistem Android). Pri tem je priporočljivo, da glede na naravo in tehnologijo objekta oziroma apartmaja uporabljate zmogljivejši termostat, s katerim nadzirate ventilatorje, talno gretje, stropno hlajenje in druge sisteme.

Odložilnik kartic za popoln prihranek pri električni energiji

Odložilnik karticKadar ste v svojem objektu sami, gotovo pazite na to, da se z energijo varčuje, drugi uporabniki pa se gotovo ne obremenjujejo z vašim računom. Da bodo bolj varčni oziroma električne naprave ne bodo ostale vključene in tako morda pripeljale celo do resnih nevšečnosti, vam lahko pomaga odložilnik kartic. Kaj je odložilnik kartic? Enostavna naprava, ki jo uporabljajo mnogi hoteli in tudi poslovni objekti, v katero vstavite kartico (običajno hkrati ključ vhodnih vrat) in tako poskrbite, da je v apartmaju elektrika. Kadar kartice ni, ker gostje odidejo, pa se tudi vsa elektrika izključi in se z njo varčuje. Tako se prepreči, da bi naprave, ki porabljajo energijo, ostale nalašč ali po nesreči vključene.

Ali boste vezali na odložilnik kartic zgolj osvetlitev ali tudi druge porabnike (na primer klimatsko napravo), pa je seveda vaša odločitev.

Pametni termostat in odložilnik kartic – 1. korak do avtomatizacije zgradb

AndiviTako daljinsko upravljani programabilni termostat kot odložilnik kartic sta zgolj prvi korak na poti k velikim prihrankom zaradi pametnega upravljanja zgradb. V kolikor želite več varnosti, več nadzora, večje prihranke in še bolj praktično upravljanje, vam Andivi nudi tudi druge sisteme, s katerimi postanejo upravniška dela povsem avtomatizirana. Stavbe, ki same skrbijo za ogrevanje, hlajenje, zračenje, primerno senčenje, varčevanje pri porabi elektrike, celo zalivanje trate in podobno, namreč niso stvar prihodnosti. So sedanjost in dosegljive so tudi pri nas, vsekakor pa velja, da je avtomatizacija zaenkrat še lahko stroškovno zahtevna.

Odločitev, da najprej poskrbimo za termostat in odložilnik kartic, pomaga pri odločitvi za smiselno porabo, kjer za svoj denar dobimo trenutno kar največ.