Senčniki so koristni v vsakem avtomobilu

183

Sončni dnevi so kot nalašč za kopanje v morju ali jezeru, pa tudi za odhod v hribe, kjer najdemo več sence in se v objemu gora ter gozdov ohladimo na višjih nadmorskih višinah. Težava pa nastane na poti, ko nam na avtomobil neusmiljeno pada sončna svetloba ter ga segreje, da v njem nastane prava pravcata savna. Temperature v vozilu sicer lahko primerno nastavimo s pomočjo klimatske naprave, če jo seveda imamo.

Marsikdo je njen nasprotnik, češ da negativno vpliva na zdravje, da je lahko vir različnih bakterij in da lahko prinaša tudi druge težave. Še posebej, če pihanje čutite direktno v nekem delu telesa, denimo na kolenu, pa vendar ob pravilni uporabi klima zelo razbremeni tako šoferja kot potnike v vozilu, Klimatska naprava nam omogoča, da se odpravimo tudi v najbolj vročih dneh na daljša potovanja.

Klimatska naprava
Nekateri vozniki si vožnje brez klime ne predstavljajo, spet drugi je v svojem vozilu ne želijo.

Sam vedno pazim, preden zapeljem na avtocesto, da vedno napolnim rezervoar z gorivom, saj v primeru nesreče ali daljšega zastoja, ki lahko pomeni tudi več ur dolgo čakanje, lahko brez težav uporabljam klimo. Brez skrbi, da bi mi zmanjkalo bencina.

Sonce pripeka skozi okna

Avtomobilski senčnikiA resnica je ta, da sonce v naše vozilo sije skozi okna, ki jih je v novih vozilih večinoma še več kot pri predhodnih modelih, saj je vse bolj popularno tudi strešno okno, ki je na nekih tipih vozil sedaj že celo preko cele strehe. Res je to okno delno senčeno, nekatera vozila imajo celo možnost povleči dodatni notranji rolo za dodatno zaščito, pa vendar pride skozi stekla veliko svetlobe v vozilo. Senčniki to svetlobo učinkoviti zaustavljajo in so še posebej primerni za zadnja okna.

Kadar se z vami vozijo otroci, sploh na daljše razdalje, je primerno, da se jih zaščiti pred močno svetlobo, ki jim lahko dolgoročno povzroči okvaro oči, poleg tega pa tudi skozi steklo padajo nanje škodljivi UV žarki. Senčniki zaustavijo glavnino svetlobe, tako da otroci lahko med vožnjo mirno zaspijo, kar pomeni, da na cilju ne bodo razburjeni, utrujeni in slabe volje. Osebno imam s senčniki zelo dobre izkušnje, še posebej s takšnimi, ki prekrijejo večji del okna in se nanj dobro pripnejo.

Problematični se mi zdijo tisti senčniki, ki prinašajo otrokom nekaj veselja, ker so poslikani z znanimi junaki iz risanih filmov, v resnici pa se slabo pripnejo in se med vožnjo radi odlepijo. To lahko predstavlja nevarnost, saj jih med vožnjo potem radi popravljamo, po drugi strani pa ponujajo precej slabo zaščito.