Atkinsonova dieta

38

Bi radi izgubili odvečne maščobne obloge, hkrati pa ne želite tudi slabega mišičnega tonusa oziroma zmanjšanja mišic? Potem je ena najboljših diet za vas Atkinsonova dieta, za katero je značilno, da oseba uživa veliko beljakovin in se izogiba ogljikovim hidratom.

Jejte, kar hočete – razen OH

Atkinsonova dieta je ena izmed mnogih sodobnih diet, ki ne dovoljujejo uživanja ogljikovih hidratov v njihovi najslabši obliki, kar pomeni, da se je potrebno odpovedati sladkarijam, kruhu, pecivu, belemu rižu in belim testeninam, krompirju … Če se vam to ne zdi težko, vsaj glede na to, da lahko po mili volji jeste druge stvari, potem je to gotovo dobra dieta tudi za vas.

Kako poteka dieta? Atkinsonova dieta je razdeljena v tri faze, saj se loči na uvajalno fazo, dosledno dieto ter vzdrževalno fazo. Prva faza, torej faza uvajanja, med katero naj bi se privadili na zelo omejeno uživanje OH, naj bi trajala dva tedna, v tem času pa se odpovemo tudi sadju in mlečnim izdelkom.

V drugi fazi, ki je dejansko namenjena hujšanju, posežemo tudi po ogljikovih hidratih, vendar previdno, izbiramo pa predvsem ogljikove hidrate, ki veljajo za zdrave, torej ob njihovem uživanju z lahkoto še bedno hujšamo.

Sledi tretja faza – vzdrževanje, ko smo dosegli želeno težo, in jemo zgolj toliko ogljikovih hidratov, da jo vzdržujemo.

Prednosti in slabosti Atkinsonove diete

Nutricionisti vam bodo povedali, da telo običajno potrebuje več kot mesec dni, da se privadi na nov način prehranjevanja, prav tako pa tudi, da je popolno črtanje OH z jedilnika neprimerno. Še zlasti, če ne hujšate zgolj z dieto, temveč se hkrati odločite za veliko gibanja. Prav tako lahko Atkinsonova dieta privede do pomanjkanja mikrohranil, torej vitaminov in mineralov, saj poleg klasičnih škrobnih živil omejuje tudi vnos sadja in zelenjave. Potrebno je uživati prehranske dodatke.

Sicer pa se moramo zavedati, da niso vsi ogljikovi hidrati enaki. Bela moka oziroma bel kruh se res odsvetujeta, a nobenega razloga ni, da ne bi uživali drugih polnozrnatih žitaric.