Tudi igrače za dojenčka so lahko lesene

76

Lesene igrače postajajo vse bolj priljubljene, saj starši otrokom radi ponudijo naravne materiale, s čimer poskrbijo tako za njihovo zdravje kot za ohranjanje okolja. Večina nas je mnenja, da so lahko iz lesa predvsem igrače za malčke in predšolske otroke, pri dojenčkih pa se nekoliko zatakne, saj se je precej uveljavilo prepričanje, da se mora dojenček igrati z mehkimi igračami. To vsekakor ne drži, saj obstajajo tudi lesene igrače za dojenčke.

Lesena igrala in igrače za najzgodnejšo mladost

Res je, da dojenček ne bo stiskal k sebi lesene igračke in se z njo tolažil pred spanjem, saj mu ta ne bo prijetna na dotik. A ko je buden, lahko pridejo lesene igrače še kako prav in zamenjajo vsa igrala ter igrače, ki so načeloma izdelane iz plastike. Kadar otrok na primer leži na svoji ležalni blazini in se igra v tako imenovani »telovadnici«, torej sega po najrazličnejši igračkah, ki visijo na okvirju nad njim, so te lahko tudi lesene. To je zagotovo zdrava in okoljsko sprejemljiva alternativa plastiki ter kovinam.

Igralo za dojenčka
Pisano igralo za dojenčka se lahko uporablja tudi kot pripomoček za hojo.

Iz lesa so danes izdelane tudi mnoge tiste igrače za otroke, ki jih lahko ta drži v roki ali pa jih postavimo pred njega in jih lahko tipa ter premika njihove dele. Sem spadajo na primer igrače, ki jih sestavljajo leseni zobniki, ki se vrtijo, razne kroglice, nenazadnje pa tudi ropotuljice. Prav tako so iz lesa oziroma lesenih elementov narejene različne »verižice«, ki jih lahko nadenemo na dudo ali pa jih nataknemo na otroški voziček. Otrok lahko na njih opazuje pisane lesene rožice, kroglice in druge oblike, jih obrača in premika ali pa jih stresa ter z njimi ropota.

Ko se dojenček že bliža prvemu letu starosti, seveda pride v poštev še širši nabor. Lesene igrače za dojenčke imajo lahko obliko preprostih čokatih sestavljank, raznih avtomobilčkov, kock, s kroglico lahko podirajo lesene keglje, z lesenim kladivcem udarjajo po lesenih zatičih, ob prvih korakih s seboj vlečejo lesene vlakce …

Tolkač Sovica iz lesa
Sovica je lesena igrača – tolkač, ki pospešuje razvoj otrokove spretnosti.

Lesene igrače so v zadnjem desetletju tudi pri nas doživele preporod, in tudi igrače za dojenčke so vse pogosteje iz lesa ali drugih naravnih materialov, medtem ko se plastika vse bolj umika. Vsaj v trgovinah, ki so specializirane za kakovostne igrače.

Igrača za več generacij

Lesene igrače za dojenčke so okolju in zdravju prijazne, poleg tega pa jih odlikuje še izjemna trpežnost. Igrače iz plastike nimajo dolge življenjske dobe, saj se hitro polomijo. Če boste otroku kupili lesene igrače, pa jih lahko potem, ko se z njimi ne bo več igral, zagotovo spravite. Z njimi se bodo brez težav igrali tudi njegovi otroci!