Kako stopiti maščobe okoli trebuha?

152
Maščobe okoli trebuha

Sodite med nesrečneže, ki se jim vsak odvečen kilogram pozna zgolj na trebuhu? Morda je za to kriva genetika, vaše življenjske navade ali kakšna druga težava. Vsekakor se maščobne blazinice okoli trebuha kopičijo iz določenega razloga, napad nanje pa mora biti usmerjen.

Slaba novica glede maščobe okoli trebuha je, da se jo je precej težko znebiti. Na drugi strani pa je dobra novica, da se jo s trdim delom in spremenjenim načinom prehrane in navad vendarle da. Če ste pripravljeni enkrat za vselej reči NE velikemu trebuhu, preverite, kako se spopasti z odvečnimi kilogrami okoli njega.

Zakaj imajo maščobe rade trebuh?

Morda se komu zdi, da se vse odvečne maščobne celice pri njem zbirajo zgolj na enem in istem mestu. Okoli trebuha. Razlog lahko tiči v genetski zasnovi in ima s tem težave tudi kdo od staršev in drugih sorodnikov, lahko pa gre celo za zamaščenost jeter, ki so naš največji notranji organ.

Največkrat so maščobne obloge okoli trebuha rezultat nepravilnega prehranjevanja in nezdravih življenjskih navad skozi daljše obdobje. Tako kot se obloge ne naberejo preko noči se jih enako preko noči ne da niti znebiti. Ločiti pa je potrebno ali gre za maščobne obloge ali za napihnjenost.

Ne gre zgolj za videz

Bistveno je, da se vsak posameznik zaveda, da maščobne obloge okoli trebuha ne kazijo zgolj njegovega videza in onemogočajo, da bi nosil srajce ali hlače, ki jih ima v omari. Gre za znak, da se dogajajo nezdrave reči, ki lahko vodijo tudi v različne bolezni.

Trebuh v kavbojkah
Maščobne obloge na trebuhu so predvsem odraz slabega zdravja.

Kadar se maščoba nahaja v notranjem delu trebuha in ne v podkožnem tkivu, govorimo o zamaščenosti jeter, saj se maščoba dobesedno ovija okoli njih. Posledice neukrepanja v tem primeru se lahko pokažejo kot povišan krvni tlak, skozi bolezni srca in ožilja in tudi skozi sladkorno bolezen.

Kako se lotiti hujšanja?

Napad na zamaščen trebuh terja premišljeno akcijo in precej dobre volje. Potrebno bo korenito spremeniti svoje navade in predvsem prehrano. Konec je hitre in vnaprej pripravljene hrane, maščob, ki jih v telo vnesemo prek ocvrte hrane, prav tako je konec celodnevnega posedanja za računalnikom.

V prvi vrsti se bo treba naučiti šteti kalorije, saj jih boste poslej zaužili manj, kot jih boste na drugi strani porabili. Jesti bo treba bolj zdravo in nasitno hrano ter pri tem misliti na dovolj vlaknin. Iz prehrane bo treba izločiti sladkor ter vse sladke pijače in alkohol, v kozarec pa v prvi vrsti točiti navadno vodo.

Spravite se v gibanje

Pomanjkanje gibanja je ena izmed osnovnih napak, ki jih ljudje počnemo. Ne zgolj v primeru prevelikega trebuha, pač pa tudi na splošno. Človek, ki preveč sedi, lahko zapade v stanje depresije, saj je bolj izpostavljen stresu, po krvi se pretaka manj kisika, krvni obtok in metabolizem pa sta počasna. Daleč od tega, da morate sedaj postati svetovni prvak v teku ali kolesarjenju.

Za začetek bo povsem dovolj, če se vsak dan odpravite na pol-urni sprehod, ki pa naj bo malce hitrejše narave. Zadihajte se, morda stopite tudi kakšen korak v hrib. Z vsakim dnem bo vse lažje, želeli si boste več, vaše počutje pa se bo ves čas izboljševalo. Prav hitra hoja namreč dokazano vpliva na primerno raven kortizola in s tem uravnan krvni sladkor. Odličen recept za postopno topljenje maščobnih oblog na trebuhu.

Vaje za trebuh

Maščobe se najhitreje pokurijo z aerobnimi vajami, ki poskrbijo za višji utrip in zadihanost. Seveda nima smisla pretiravati, vendarle pa se je potrebno utruditi, da bi dosegli želen rezultat. Omenili smo že hitro hojo, odlične vaje za raven trebuh pa so še tiste s kolebnico, tek, intenzivno kolesarjenje in plavanje.