Čiščenje in praznjenje greznic

661

Vsaka hiša je imela nekdaj greznico, kjer so se zbirale odplake, in prav pri vsaki hiši so morali vsake toliko časa poklicati tudi komunalno podjetje, ki je poskrbelo za praznjenje greznic oziroma za njihovo čiščenje. Danes se časi spreminjajo in vedno več hiš je priključenih na kanalizacijska omrežja, vendar pa je še vedno veliko tistih, ki za zbiranje odplak uporabljajo prav greznice.

Kako poteka čiščenje greznic?

Za praznjenje greznic poskrbi komunalno podjetje. Za to ni potrebno veliko časa, saj je delo hitro in učinkovito opravljeno, vaša greznica pa spet prazna in čista ter tako pripravljena za uporabo. Greznico je sicer treba po zakonu očistiti vsaj na vsake tri leta oziroma še pred tem, če se napolni.

Čiščenje greznice
Čiščenje greznice opravi komunalno podjetje, kot je denimo Mežan, komunalne storitve, d.o.o.

Prav tako zakon lastnikom greznic nalaga, da morajo za praznjenje greznice poklicati samo za to usposobljeno komunalno podjetje ter da se tega ne smejo lotevati sami ali prepustiti odvoza odplak komu drugemu.

Na pomoč, greznica pušča!

V kolikor vaša greznica pušča, morate puščanje čim prej sanirati! Da pa je to mogoče, je treba greznico najprej sprazniti in očistiti, nato pa še najti samo mesto puščanja ter ga ustrezno sanirati. Za vse to poskrbi komunalno podjetje.

V primeru, da je greznica že zelo stara in dotrajana, se morda splača razmisliti o novi greznici. Ali je to smiselno, vam bodo najbolje znali razložiti v komunalnem podjetju, ki se ukvarja s čiščenjem in sanacijo greznic. Vsekakor so oni pravi naslov, če vam greznica slučajno pušča.

Kaj narediti s staro greznico?

Če imate v lasti greznico, ki je ne potrebujete več, ker ste naredili novo ali pa ste se odločili za drug način zbiranja odplak, je nujno, da poskrbite tudi za staro greznico. Treba jo je sprazniti in pregledati, nato pa premisliti, kaj boste naredili z njo.

Stara greznica
Staro greznico je potrebno najprej očistiti, nato pa se odloči, ali je morebiti potrebna sanacija.

Ena od možnosti je namreč ta, da staro greznico spremenite v zbiralnik za vodo. Tudi to vam lahko uredi komunalno podjetje, prav tako pa vam bodo razložili druge možnosti oziroma povedali, kako je treba poskrbeti za staro greznico, ki je ne misliti več uporabljati.

Ali lahko še vedno uporabljam obstoječo greznico?

V primeru, da niste popolnoma prepričani, da je z vašo greznico vse v redu, potem čim prej pokličite komunalno podjetje, ki bo opravilo njen pregled in ugotovilo, ali je še primerna za uporabo, ali morebiti ne pušča in podobno.

Prav tako je dobro vedeti, da bo kmalu treba razmisliti o drugih možnostih za zbiranje odpadnih voda, saj greznice v prihodnosti ne bodo več dovoljene. Tudi o tem, ali se vam bolj splača sanirati obstoječo greznico ali pa se odločiti za kakšno drugo možnost zbiranja odpadnih voda, pokličite in povprašajte komunalno podjetje.

DELI
Prejšnji prispevekAtkinsonova dieta
Naslednji prispevekKje najti poceni Lexmark toner?
Kot mladostnik sem vselej spremljal televizijski kviz Male sive celice in bil nad njim tako navdušen, da sem se odločil postaviti spletni portal, na katerem tudi sam lahko delim znanje. Močno upam, da se ti moji prispevki dopadejo!