Kaj vse potrebujete za deskanje na snegu?

184
Oprema za deskanje na snegu

Zimski čas prinaša številne radosti, ki so povezane predvsem s športnimi dejavnostmi v naravi. Če ne drugega, se s svojimi otroki odpravite na bližnji hrib ter se predajate užitkom sankanja. Nekateri med vami ste nekoliko drznejši ter izkušenejši in se pozimi po hribu ali večji strmini zapeljete s čim drugim, na primer z desko za bordanje.

Deska za bordanje pa ni edini pripomoček, ki ga pri tej priljubljeni zimski športni dejavnosti potrebujete. Poleg deske oziroma borda med osnovno opremo sodijo še vezi in borderski čevlji oziroma buci. Vsekakor pa za popolno deskanje na snegu potrebujete še nekaj več kot le to.

Oblačila za bordanje

Če se na bordu želite počutiti kar se da prijetno in če želite preprečiti mraz v kosteh, potrebujete primerna oblačila. To so kombinezon oziroma jakna in hlače, spodnje perilo oziroma pajkice in majica, puli, pulover, ruta za okrog vratu ali čez obraz, nogavice in rokavice za bordanje ter očala z ustrezno UV zaščito.

Oblačila za bordanje Burton
Oblačila za bordanje Burton – budna, hlače, rokavice, kapa (Extremevital.com)

Dodatno se lahko zaščitite še s čelado, za katero vam vsekakor priporočamo, da jo prištevate kar med osnovno oziroma obvezno opremo. Zaščitite se tudi s ščitnikom hrbta oziroma želvo, z ojačanimi podhlačami, predvsem se zaščitite na predelu trtice in bokov, in s kolenčniki.

Nakup rabljene opreme

Če se boste odločili za nakup rabljene opreme za deskanje na snegu, pri bordu najprej preverite obrabljenost robnikov, ohranjenost mase ob robnikih, prožnost oziroma trdnost ter površino deske. Pri vezeh pa boste morali biti zlasti pozorni na paščke ter kompatibilne ploščice.

Rabljeno opremo kupujte predvsem v specializiranih trgovinah in na zimskih sejmih, vendar le pri preverjenih ponudnikih. Sicer pa raje sledite akcijskim ponudbam nove opreme za bordanje, ki jo boste lahko prav tako kupili po dostopnih cenah.

Približno koliko vas bo stala oprema za bordanje?

Investicija v tovrstno opremo se vam bo še najbolje poznala pri prvem nakupu, kjer boste morali misliti na prav vse. Seveda pa so cene opreme odvisne predvsem od tega, kakšno kakovost želite imeti ter od katerega proizvajalca boste opremo kupili.

Snowboard K2 WWW Wide
Cenovno ugoden freestyle snowboard K2 WWW Wide (Extremevital.com)

Deska za bordanje vas bo stala nekje od 250 evrov dalje; za 400 evrov lahko kupite že zelo kakovostno desko, buci stanejo okrog 150 evrov, bunda okrog 120 evrov, prav tako hlače in čelada, očala od 50 evrov dalje in dobre rokavice približno 30 evrov.

Če opremo za deskanje na snegu kupujete prvič, je najbolje, da vam pri tem pomagajo in svetujejo izkušeni prodajalci, ki bodo poskrbeli tudi za to, da ne boste pozabili na prav noben kos opreme.