Najbolj priljubljene vrhnje domene

13

Preden vam predstavimo tri najbolj popularne vrhnje domene v Sloveniji, razložimo, kaj vrhnja domena sploh je. Zagotovo ste med brskanjem po spletu že ničkolikokrat opazili, da ima vsaka spletna stran svoj naslov. Gre za krajši zapis črk, včasih so prisotne tudi številke in vezaji, na koncu vsakega spletnega naslova pa je pika in najmanj dve črki. Del za piko se imenuje domenska končnica, nakazuje pa na tako imenovano vrhnjo domeno.

Vrhnje domene oz. domenske končnice lahko razdelimo v tri različne kategorije. Poznamo generične, nacionalne in tematske končnice, da jih boste znali med seboj ločiti, pa vam jih še nekoliko podrobneje predstavljamo.

Med generične domene spadajo domenske končnice .com, .net, .org, .info, .biz, .pro, .mobi, .name in še nekatere druge. Kot lahko opazite, imajo za piko najmanj tri črke. Generične domenske končnice niso vezane na posamezno državo, temveč so splošne.

Generične domene
Vsaka generična domenska končnica vsebuje najmanj tri črke.

Med nacionalne domene uvrščamo domenske končnice .si, .de, .at, .it, .es, .fr, .eu, .us, .hr ter mnoge druge. Ste opazili, da so prav vse sestavljene iz dveh črk? Na ta način lahko nacionalno domeno takoj ločite od generične ali tematske. V večini primerov tudi ni težko ugotoviti, kateri državi pripada posamezna končnica.

Kot zadnje naštevamo še tako imenovane tematske končnice, med katerimi so najbolj priljubljene .ninja, .guru, .xyz, .click ter .club. Sicer obstaja še več kot 100 drugih tematskih domen, toda naštete dosegajo največ povpraševanja. Tematske jim pravimo zato, ker že same po sebi nakazujejo na tematiko domene oz. spletne strani.

Zdaj, ko poznate že kar nekaj domenskih končnic, pa povejmo še, katere izmed njih so v Sloveniji najbolj priljubljene. Katere so torej tiste, na katere naletimo največkrat?

1. Prevladujoča je nacionalna vrhnja domena .si, katere vrhovni registrar je organizacija ARNES. Cena za domeno .si se giblje od 10 € do 20 €, odvisno od posameznega registrarja, saj vsak sam določa svojo cenovno politiko. Posebnih omejitev za registracijo domene .si ni, razen dolžine zakupa, saj jo je možno registrirati za največ 5 let. Po tem času jo je seveda možno podaljšati.

Domena .si

2. Druga najbolj zastopana domenska končnica v Sloveniji je .com, katere vrhnji registrar je ameriška organizacija Verisign, Inc. Tudi .com domeno lahko registrira kdorkoli, naj bo fizična ali pravna oseba, obdobje zakupa pa je možno do 10 let. Prav tako je možno dokupiti tudi WHOIS zaščito, ki v javnih preverjalnikih domen prikaže podatke nosilca domene. Če je ta zakupil WHOIS zaščito, so omenjeni podatki zaščiteni.

3. Tretja največkrat registrirana domena v Sloveniji je .net, s katero prav tako upravlja vrhovni registrar Verisign. Za domensko končnico .net velja, da je najboljša alternativa svetovno najbolj priljubljeni končnici .com. Mnogo ljudi, ki želijo registrirati vrhnjo domeno .com, se zatem, ko ugotovijo, da je njihova želena domena že zasedena, odločijo za registracijo domene .net. Teh je namreč prostih več in kot take so mnogo bolj dostopne.