Dilema: Glasbena šola ali šport?

63
Glasbena šola ali šport

Zakaj je pomembno, da svojega otroka vpišete še v katero od številnih dejavnosti, ki se dogajajo izven šolskih prostorov, je nadvse pomembno vprašanje, na katerega vam bomo poskušali odgovoriti v tem prispevku. Ko boste prebrali nekaj utemeljitev, ki so nastale tudi na podlagi raziskav, nikakor ne boste več oklevali med tem, ali otroka še dodatno zaposliti ali mu pustiti, da opravlja le šolske obveznosti.

In ko se starši končno odločite, da bo vaš otrok obiskoval tudi izven šolske dejavnosti, se včasih znajdete pred težko dilemo. Ne veste, ali bi bilo otroka bolje vpisati v glasbeno šolo ali v eno od priljubljenih športnih dejavnosti. V prispevku se bomo ustavili ob tem vprašanju in vam na najboljši možen način odgovorili, kaj lahko naredite, da bo zadovoljen tako vaš otrok kot tudi vi.

Spodbudne misli za začetek

Ena od številnih raziskav s področja, ki ga opisujemo, je pokazala, da ko se otrok prisili k enournemu igranju glasbila (Symphony.si) in k temu, da odteče petnajst krogov, gradi moč samonadzora. Eden od raziskovalcev je pri tem dodal še, da petletnik, ki lahko deset minut teče za žogo, zraste v desetletnika, ki pravočasno naredi domačo nalogo. Ta potem zraste v odraslo osebo, ki si tudi na razgovoru za službo prizadeva rešiti zadane probleme.

Otrok igra nogomet
Ukvarjanje s športno aktivnostjo pozitivno vpliva na razvoj otroka.

Iz omenjenega bi lahko sklepali, da nam znanost želi dopovedati, da je najbolje, da otroka vpišemo tako v glasbeno šolo kot tudi k eni od športnih dejavnosti. Toda, pojdimo lepo po vrsti. Na začetku so vsekakor pomembne tudi želje otrok.

Kaj otroka bolj navdušuje?

Starši lahko že zelo kmalu opazite, za katere dejavnosti je otrok bolj nadarjen in za katere se posledično bolj zanima. Tudi to je eden od pomembnih pokazateljev, ki vas lahko na najboljši način usmerja v to, ali boste otroka raje vpisali v glasbeno šolo ali na nogomet, košarko ali katero drugo športno aktivnost.

Četudi ste se na koncu odločili, da boste svojega otroka, ki kaže izjemno glasbeno nadarjenost, vpisali v glasbeno šolo, je potrebno, da mu z zgledi prav tako daste vedeti, kako zelo pomembno je gibanje. Poleg igranja na izbrani inštrument pojdite z otrokom v naravo – peš, s kolesom ali še kako drugače. Vsaj enkrat na teden lahko z njim tekmujete v teku, tenisu ali čem podobnem. Naj gresta glasba in šport z roko v roki. Glasba naj ima prioriteto, otrokovo gibanje pa naj pripomore, da bo glasbeno še bolj uspešen. Preverite, kakšen je vpliv glasbe na razvoj otroka.

Otrok igra flavto
Vsekakor vam svetujemo, da otroka vpišete tudi v glasbeno šolo.

Če pa se odločite otroka vpisati na trening določenega športa, mu morate prav tako dati vedeti, da je glasba del življenja in da ne bo prav nič narobe, če bo znal zaigrati na kitaro ali na kak drug inštrument, ki ga morda že imate doma. Nasprotno, vaš otrok bo še kako priljubljen v družbi, ki bo prepevala ob njegovem igranju na inštrument pred odločilno športno tekmo.

Želje staršev naj ne pridejo v ospredje

Kot skrbni in zgledni starši si nikakor ne smete privoščiti, da bi svojega otroka vpisali na nekaj, kar je všeč vam, kar je priljubljeno ali na nekaj, česar si sami zaradi različnih okoliščin v otroštvu ali najstništvu niste mogli privoščiti. To bi bila lahko usodna napaka, ki bi vas kasneje obremenjevala. Odločite se skupaj z otrokom. Tako bo zadovoljstvo večje, prav tako pa tudi otrokov uspeh.

Za konec vam moramo zaupati še nadvse spodbudno dejstvo, ki pravi, da je povpraševanje za obe dejavnosti, tako vpis otrok v glasbeno šolo kot v določeno vrsto športa, vsako leto večje.

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here