Katero spletno gostovanje naj vzamem?

13

Če ste že kaj pregledovali ponudbe spletnega gostovanja, ste zagotovo opazili, da obstajajo različni tipi storitve. Večina ponudnikov nudi tako imenovano deljeno gostovanje, pri katerem na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov. Pri tej obliki gostovanja se stroški enakomerno porazdelijo, zato gre za cenovno najbolj ugodno storitev.

Zelo veliko koristnih informacij o spletnem gostovanju boste našli na Gostovanje.pw, danes pa vam predstavljamo štiri najbolj poznane vrste najema strežniškega prostora.

Deljeno gostovanje

Čeprav se ob besedni zvezi »nizka cena« marsikdo ustraši, da bo deležen nizko kakovostne storitve, pri deljenem gostovanju ni nujno tako. Nekateri ponudniki uporabljajo sodobno strežniško opremo, ki omogoča hitro delovanje gostovanih spletnih strani, poleg tega pa ponujajo tudi ves čas dostopno podporo naročnikom.

Deljeno gostovanje
Na sodobnih SSD strežnikih tudi deljeno spletno gostovanje deluje zelo hitro.

Seveda pa ni vedno tako. Nekateri ponudniki žal niso v koraku s časom, na svoje strežnike pa skušajo spraviti čim večje število naročnikov. Rezultat so počasne ali včasih celo nedelujoče spletne strani in veliko slabe volje. Zato je zelo pomembno, da poiščemo ponudnika z dobrim slovesom, ki nam bo lahko zagotovil storitev na visokem nivoju.

VPS gostovanje

Poleg deljenega gostovanja je na voljo tudi tako imenovano VPS gostovanje. Kratica VPS izhaja iz angleške zloženke Virtual Private Server. Gre torej za navidezni zasebni strežnik, v praksi pa to pomeni, da je celoten strežnik razdeljen na več manjših enot, ki so programsko povsem ločene. Delovanje ene enote torej ne more vplivati na delovanje druge, posamezen naročnik pa zakupi celotno enoto. Gre za dražjo obliko spletnega gostovanja, toda ne najdražjo.

Namenski strežnik

Še dražji je najem namenskega strežnika. V tem primeru stranka zakupi celoten strežnik, pri tem pa ima dve možnosti. Za namestitev ustrezne programske opreme ter vzdrževanje strežnika poskrbi sama ali pa delo za doplačilo prepusti ponudniku gostovanja. Slednje ni možno v vsakem primeru, saj mora ponudnik takšno storitev seveda sploh ponujati.

Reseller gostovanje

Reseller gostovanjeVse bolj priljubljeno je tudi tako imenovano reseller gostovanje. V osnovi gre za deljeno gostovanje, vendar pri tej storitvi naročnik zakupi večjo količino prostora na strežniku, nato pa ima možnost kreiranja manjših paketov. Bistvo reseller gostovanja je v tem, da naročniku omogoča nadaljnjo prodajo. Ta torej ustvari poljubno število poljubno velikih paketov, ki jih prodaja končnim strankam. Kot ste verjetno ugotovili že sami, storitev omogoča ustvarjanje zaslužka.

Za katero spletno gostovanje se torej velja odločiti? Največja verjetno je, da bo optimalno izbiro predstavljajo deljeno gostovanje. To je primerno za gostovanje manjših in srednje velikih strani, pri kakovostnih ponudnikih pa lahko na deljenem strežniku brez težav gostujemo tudi večjo in bolj obiskano spletno stran ali spletno trgovino. Za VPS ali namenski strežnik se odločimo v primeru, ko imamo zelo specifične potrebe ali zelo obiskano spletno mesto. Za reseller pa takrat, ko lahko spletni prostor prodajamo svojim naročnikom.