Kakovost varilne žice vpliva na kakovost vara

52

Primarno obstajajo tri vrste varjenja, in sicer metoda MIG, MAG ali TIG. Vse naštete so namenjene spajanju različnih vrst kovin. S postopkom MIG spajamo visoko legirana jekla, nerjaveča jekla, aluminij, baker in podobno. Z MAG postopkom varimo konstrukcijska jekla in tanjše površine. TIG varjenje pa uporabljamo za vse kovine, ki se jih lahko vari.

Pri spajanju so vsekakor pomembne mirna roka izvajalca, pravilne nastavitve računalnika, kakovostna varilna žica in ugodna cena delov. Mi se bomo osredotočili na MIG in MAG spajanje kovin.

Različni postopki in različna varilna žica

Varilna žica, cena varilnega aparata in vrste kovine za spajanje so tri karakteristike, ki so najpomembnejše pri nakupu nove varilne naprave. Najprej se moramo torej odločiti, katero vrsto kovine želimo spajati, kakšno debelino in katere dele. Čim smo se to odločili, je nadaljnji postopek precej enostaven.

MIG varilni aparat

Pri MIG in MAG postopku dobimo potrebno toploto za taljenje s pomočjo električnega obloka, ki gori med varilno žico in varjencem oziroma kovino. Pri tem se uporablja gola pobakrena varilna žica, ki je tesno navita na kolut. Žica se med postopkom tali in deluje kot dodatni material za spajanje. S posebnim pogonom jo zato dodatno potiskamo v držalo elektrode.

Nadaljnji postopki MIG in MAG varjenja

Čim smo v držalo elektrode začeli potiskati žico, moramo vanjo potiskati tudi električni tok in poseben zaščitni plin. Žica je od držala med varjenjem odmaknjena za približno 10 centimetrov in je iz istega materiala, kot sam varjenec. Med postopkom zaščitni plin obliva zvar in varilno žico. S pomočjo zaščitnega plina se stabilizira sam oblok, kar preprečuje oksidacijo in uničenje zvara.

Varilna žica je navita v kolutu, kar pomeni, da bo varjenje potekalo brez prekinitev in zastojev za menjavanje žice. Kakovost je tako veliko višja kot pri drugih vrstah varjenja, saj se varilec ne zamuja z odstranjevanjem in menjavanjem elektrod.

Varilna žica

Varilna žica, cena ter kakovost varilne naprave so pred nakupom vsekakor izjemnega pomena. Brez kakovostnih delov ne moremo pričakovati kakovostnih izdelkov.