Vgradna svetila, notranja in zunanja svetila, LED reflektorji in še marsikaj

167

Če se vam pestra izbira svetil, ki se v zadnjih letih pojavljajo vse pogosteje, ne zdi nič posebnega, potem sta možnosti samo dve – ali jih ne potrebujete ali pa nimate nobene ideje, kako bi jih lahko uporabili v praksi. A možnosti za polepšanje prostora, za izvedbo nekih praktičnih rešitev ali za preprosto ustvarjanje romantičnega ambienta je tako zelo veliko, kot pravzaprav še nikoli do sedaj.

Oblikujte svoj prostor tudi s svetlobo

Razvoj svetil v zadnjih letih je prinesel zares veliko dodatnih možnosti. Vgradna svetila, LED reflektorji, luči na senzor, LED diode ter solarna svetila so samo nekatere izmed možnosti, ki se ponujajo.

LED svetilo
LED svetila so danes na voljo v najrazličnejših izvedbah in oblikah.

V praksi pomenijo vse te novosti seveda tudi množico različnih kombinacij, ki jih lahko napravite skupaj z drugimi materiali. Recimo vgradna svetila se običajno kombinirajo z lesom. Z njim je sploh lepo delati, saj je les precej hvaležen za oblikovanje, dolgoročno obstojen, lahko se ga barva, lakira, popravlja, zamenja, uporablja različne vrste lesa in še in še.

Rešitve za dom in podjetja

Zunanji in notranji reflektorji se običajno montirajo na stene, lahko tudi na stebre, ograje ali drogove. Kadar uporabljate nek zunanji reflektor, si lahko z njim pomagate tako, da vam osvetli pročelje neke stavbe. Če gre za muzej ali grad, vam omogoča, da si ga turisti oziroma obiskovalci nasploh ogledajo tudi v mraku ali temačnih zimskih dneh ter celo ponoči. Na drugi strani se osvetljevanje pročelja neke stavbe uporablja tudi pri poslovnih prostorih, saj je prostor tako enostavneje nadzorovati. Če je svetilo napravljeno na senzor, se lahko prižge reflektor šele takrat, ko se denimo do garaže pripelje tovornjak ali viličar, sicer pa luč ne gori in se varčuje z električno energijo. Senzor, ki gibanja več ne zaznava, bo luč kasneje izklopil samodejno.

Vgradna svetila popestrijo sobe, pisarne in trgovine

Vgradna svetila se denimo lahko v praksi uporabljajo v izložbah, kjer jih uporabljajo vgrajene v police, ali pa v trgovinah, kjer jih namestijo znotraj omare, da se lepše vidi izdelke, ki so zloženi na policah.

Vgradna svetila
Tudi številna zunanja izložbena okna so osvetljena z vgradnimi svetili.

Lahko se jih uporablja tudi doma, npr. da se z njimi osvetli vitrino, v kateri imate kristalne kozarce, ali pa knjižno polico, da lažje izberete knjige, ali preprosto zato, da izboljšate vzdušje v prostoru.

Z LED žarnicami lahko varčujete vsak dan

Še posebej so v zadnjem času aktualne LED žarnice, ki privarčujejo kar nekaj energije. Pri nakupu je potrebno paziti, da pogledate, koliko svetlobe je oddajala vaša prejšnja žarnica in potem v lumnih preračunate, koliko je mora proizvesti vaša nova LED žarnica. Do njene zamenjave boste nanjo že pozabili. Življenjska doba LED žarnica naj bi bila namreč nekje od 15-25 let, kar pomeni, da je bolj verjetno, da bo tehnologija tako napredovala, da jih boste zamenjali zato, ne pa zaradi napake.