Materiali maturantskih oblek

44

Pomembno je, da bi našli pravo maturantsko obleko, ki ustreza vaši obliki telesa in vašemu značaju… Izberite maturantsko obleko, v kateri boste samozavestni, hkrati pa se boste počutili udobno in sproščeno.

Materiali pri izbiri maturantskih oblek igrajo pomembno vlogo, potrebno je namreč izbrati material, ki nam glede na obliko in naš stil najbolj pristoji.

Nekatera vitka dekleta si lahko privoščijo svilo in so videti čudovito, medtem ko drugim bolj pristoji tkanina, ki visi malo ob telesu, kar predstavlja zelo glamurozen stil maturantskih oblek. Vrsta materiala lahko naredi veliko razliko, zato morate biti pri izbiri materiala za maturantsko obleko še posebej pozorni. Na tržišču ponujajo mnogo različnih tkanin za izdelavo maturantskih oblek. Vse pogosteje se v modo vračajo stili iz minulih let.

Svila: Svila je privlačna klasična izbira za maturantsko obleko. Izgleda elegantno in je vedno v stilu. Maturantske obleke, narejene iz svile, dajejo zelo eleganten videz in lepo padejo na telo.

Svila
Veliko deklet se odloči za prefinjeno svileno maturantsko obleko.

Gre za zelo lahko in prijetno tkanino, ki pa se najpogosteje uporablja za svečano toaleto. Zelo lepo poudari ženske obline, ne prikrije pa predelov trebuha in zadnjice.

Organza: Organza je lahka mešanica svile, poliestra in najlona, ki sestavljajo tkanino. Organza daje glamurozen videz, najpogosteje pa se nahaja na dolgih maturantskih oblekah. Ustvarja lepo linijo in prikriva dele, ki jih mi želimo zakriti. Organza je primerna predvsem za ženske z močnejšimi boki in nogami.

Saten: Saten je svečana tkanina svetlečega videza ter nežnega občutka. Saten je fina in lahka  tkanina. Poznamo poliestrske in svilene satene. Saten je lahko potiskan, vezen ali pa gladek. V glavnem se uporablja v oblačilih za svečane priložnosti. Pojavlja se v vseh barvah.

Šifon: Zelo lepo pade po telesu in se prilagaja vsaki obliki telesa. Pogosto se uporablja v plasteh za maturantske obleke. Šifon ustvarja »vau« videz. Najpogosteje se uporablja za »princeska« stile oblek, saj ustvarjajo želeno obliko na spodjem delu obleke. Šifon je lahka tkanina in daje videz veličastnosti. Je lahka tkanina, vendar daje nekoliko grob občutek. Je sijoč material, izdelan iz bombaža, svile ali sintetičnih vlaken.

Šifon
Šifon je zelo eleganten material, primeren za večerne in druge svečane obleke.

Pod povečevalnim steklom spominja na fine mreže. S tkanino moramo biti zelo vztrajni, saj jo je zaradi svoje spolzke in nekoliko svetlikajoče teksture težko šivati in uporabljati. Šifon se zaradi elegantno plavajočega videza najpogosteje uporablja v večernih oblekah. Pogost je pri maturantskih oblekah in daje lahkoten ter eleganten videz. Šifon je ena izmed zelo občutljivih tkanin, zato ga peremo na nizkih temperaturah.

Čipka: Čipka je ena izmed najpopularnejših materialov za vse svečane dogodke. Čipka je ponovno v modi zadnji 2 leti. Vse več maturantskih oblek izdelujejo iz čipke, saj daje drzen in hkrati glamurozen videz. Čipka je tkanina, ki jo všijejo na obleko in je srednje težkosti. Na čipko imamo lahko tudi alergijske reakcije, pa vendar je čipka ena najpogostejših izbir za vse svečane in maturantske obleke. Čipka se lepo poda na vse stile in tipe postav. Prilega se na dolge in kratke obleke. Še posebej čarobno izgleda na stilu »princeska« oblek. Iz čipke je narejenih tudi veliko modnih dodatkov, ki popestrijo našo obleko in nam pritisnejo piko na i.