Vse o prebijanju pločevine: dobro je vedeti

40
Prebijanje pločevine

Prebijanje pločevine je postopek, pri katerem se s posebnim ostrim orodjem in pod določenim pritiskom v pločevino naredi luknjo zahtevane oblike in dimenzije. Gre za postopek, ki ga lahko opravimo tudi z laserskim izrezom, a je v primeru prebijanja preprostih oblik precej cenejši od slednjega.

Prebijanje pločevine se lahko izvaja na več načinov, saj ga lahko izvajamo ročno, pnevmatsko, hidravlično ali električno. Izbira načina pa je odvisna od potreb podjetja. Bistvo prebijanja so posebna orodja z ostrimi robovi za izsekovanje lukenj in odstranjevanje izsekanega materiala.

Prebijanje pločevine niso zgolj luknje

Ko govorimo o klasičnem prebijanju pločevine, vedno pomislimo na izsekovanje lukenj v pločevini, a ne gre zgolj za to. Danes, ko so orodja in načini obdelave kovin tako zelo napredovali, lahko ta postopek uporabimo tudi za marsikaj drugega. Tega se še kako dobro zavedajo v podjetju SAX konstrukcije d.o.o.

Tako ni prav nič posebnega, če k temu štejemo tudi izvedbo navojev, mostičkov, šob itd. Prav zelo raznolik nabor tehnik obdelave nam omogoča najrazličnejše vrste obdelave pločevine. Gre za postopke, ki privedejo do najzahtevnejših in kvalitetnih izdelkov iz pločevine.

Kaj je niblanje?

Prebijanje pločevine zajema več različnih tehnik, med katere spada tudi tako imenovano niblanje. Gre za tehniko, pri kateri z orodjem prebijamo pločevine na način, da se luknje prekrivajo. Uporabljamo jo, kadar je iz pločevine treba izrezati kos nepravilnih oblik.

Stroj za prebijanje pločevine
Stroj za prebijanje pločevine (Trumpf Trumatic 5000R).

Ker pri tem procesu na pločevini ostajajo vidne sledi udarcev orodja in nazobčan rob, je jasno, da lahko te sledi zmanjšamo na način, da uporabimo več udarcev za več prekrivanja, kar pa na koncu nekoliko podraži stroške obdelave.

Deformacije pločevine so neizbežne

Pri tovrstni obdelavi pločevine je potrebno vedeti, da so deformacije materiala do neke mere neizbežne. Kot smo opisali pri niblanju, je moč tovrstne deformacije bolj ali manj prikriti, kar pa je na koncu povezano tudi z nekoliko večjimi stroški.

Pri samem prebijanju, torej izseku lukenj v pločevini, se okoli preboja material prav tako rahlo deformira. Navadno pa so to spremembe, ki so v mejah tolerance in je izdelek popolnoma pripravljen za nadaljnjo obdelavo ali vgradnjo.

Kakovost robov

Ko govorimo o obdelavi pločevine s prebijanjem, je jasno, da nas zelo zanima tudi sama kakovost robov na mestu preboja. Če želimo doseči kar najvišjo kakovost, lahko uporabimo tehniko, pri kateri pred prebijanjem naredimo eno manjšo luknjo.

Prebita pločevina
Prebijanje pločevine se uporablja za izdelavo najrazličnejših izdelkov.

Šele nato s pravim orodjem prebijemo pločevino in na ta način dosežemo celo 100 % rez namesto lomljenja. Znano je, da velja za boljšo kakovost robov obdelovanca stremeti k višjemu razmerju med rezom in lomom v prid reza. Na primer 2/3 reza in 1/3 loma.

Katere izdelke ustvarjamo s prebijanjem?

Kot smo ugotovili, gre pri prebijanju pločevine za obdelavo kovin, ki se lahko uporabi na različne načine. Tako takšne izdelke uporabljamo v kovinski galanteriji, gradbeništvu (podkonstrukcije), potem so tu ohišja za računalnike ter druge elektronske naprave in podobno.

V podjetju SAX konstrukcije d.o.o. dobro vedo, kako poskrbeti za kakovostne izdelke, prav tako na kakšen način priti do njih. Morda tega niste vedeli, a prebijalni stroj lahko uporabimo tudi za krivljenje oziroma preoblikovanje pločevine.