Nakup kolesa v treh korakih

136
Nakup kolesa

Najverjetneje ste svoje prvo kolo dobili že v zelo rosnih letih, kupili pa so vam ga starši ali skrbniki, ki so želeli, da čim prej sedete nanj in z njim naredite prve metre. Ko ste bili nekoliko starejši, ste dobili kolo, ki je izgledalo nekoliko drugače od prejšnjega. Z njim ste se lahko odpeljali dlje in sami. Kaj kmalu ste postali samostojni tudi v finančnem smislu in lahko ste si kupili kolo po svojih željah.

Morda pa imate ravno v tem trenutku namen kupiti kolesa za svojo družino, ki vključuje še malčke. Prišel je namreč čas, da se vsi skupaj, mladi in starejši, odpeljete novim kolesarskim kilometrom naproti. Otroci so verjetno že dovolj stari, da z vami kolesarijo tudi na daljših poteh. In ko pride čas za nakup kolesa, ne glede na to, ali gre za otroškega ali odraslega, je pred vstopom v trgovino potrebno narediti dober načrt, ki vam ga bomo predstavili v današnjem prispevku, in sicer v obliki koristnih nasvetov.

1. Presodite, katera trgovina ponuja najboljša kolesa

Pri nas je kar nekaj priznanih trgovin s kolesi. Njihovo ponudbo si lahko ogledate na spletu. V času nakupovanja koles se z družino udobno namestite pred računalnik in ponudbe na spletnih straneh specializiranih trgovin s kolesi primerjajte med seboj. Morda boste v kateri od njih naleteli na akcijsko ponudbo, ki se vam bo pri nakupu več koles hkrati še kako obrestovala.

Gorsko kolo Scott Aspect 920
Gorsko kolo Scott Aspect 920 (Extremevital.com)

Svetujemo vam, da preverite spletno trgovino Extremevital.com, v kateri so vam na voljo kakovostna ženska in moška kolesa priznanih blagovnih znamk, kot so Scott, Specialized, Giant, Schwinn, Ridley itd. Mnogo izmed koles je na voljo po znižani ceni, prav tako pa boste v omenjeni spletni trgovini našli različne promocijske kode, ki jih lahko uporabite za še ugodnejši nakup.

2. Razmislite, katera vrsta koles je za vas najustreznejša

Pri nakupu kolesa je eno od najpomembnejših vprašanj, katera vrsta kolesa je za vaše kolesarske podvige najprimernejša. To je odvisno predvsem od terena, kjer se nameravate najpogosteje voziti. Med široko in pestro ponudbo koles boste lahko izbirali med mestnim, gorskim in treking kolesom, specialkami, navdušeni boste tudi nad vse bolj priljubljenem električnim kolesom.

Cestno Kolo Specialized Diverge E5 Elite
Cestno Kolo Specialized Diverge E5 Elite (Extremevital.com)

Mestno kolo je namenjeno mirni in udobni vožnji po urbanem okolju; gorsko kolo za kolesarjenje po makadamskih, gozdnih in zahtevnejših poteh; treking kolo je najprimernejše za uživanje na asfaltni podlagi in urejenih makadamskih poteh in za vse tiste, ki obožujete potovanja s kolesom; specialke pa so najprimernejša izbira za vse, ki se želijo s kolesom peljati hitro in drzno.

Treking kolo Giant Roam 1 disc
Treking kolo Giant Roam 1 disc (Extremevital.com)

Če so v vaši družini prisotni še malčki, ne pozabite tudi na njih. Za najmlajše vam priporočamo nakup poganjalčkov, s katerimi bodo otroci uživali na dvorišču ali kje na varnem terenu v bližini vašega doma. Za nekoliko starejše otroke lahko že izbirate med pravimi kolesi, vendar so kriteriji nekoliko drugačni kot pri odraslih. Pri tem naj vam pomagajo tudi izkušeni prodajalci.

3. Pravilno izberite velikost okvirja

Ena od najpomembnejših odločitev pri nakupovanju kolesa je tudi velikost kolesa oziroma okvirja. Napačno izbrana velikost vas bo zagotovo pripeljala do neudobne vožnje. Obstaja kar nekaj dobrih metod, s katerimi si pri izbiri velikosti okvirja lahko pomagate sami. Kljub temu pa vam najbolj priporočamo, da se pri nakupu kolesa obrnete na meritev BikeFitting, ki velja za zelo natančno ter upošteva vse pomembnejše parametre telesa pri vožnji s kolesom.

Mestno kolo Cruiser Schwinn Fiesta
Mestno kolo Cruiser Schwinn Fiesta (Extremevital.com)

Vrhunska trgovina s kolesi, prava izbira vrste kolesa in velikost okvirja so zagotovo najpomembnejši koraki, ko se boste odločali za nakup novega ali morda rabljenega kolesa. Potem pa je pomembno še marsikaj drugega; med drugim tudi blagovna znamka, barva kolesa in številni dodatki, ki vam lahko med vožnjo pridejo še kako prav.