Kako izbrati popolno kolesarsko čelado?

57
Izbira kolesarske čelade

Kolesarske čelade so nepogrešljiv del kolesarske opreme. V zadnjih desetletjih pa so zaradi uporabe najsodobnejših materialov, vrhunskih tehnologij in aerodinamike močno spremenile svojo zasnovo in videz. Izjemna raznolikost stilov, velikosti, funkcij in namenov kolesarskih čelad lahko hitro zmede vse tiste, ki si želijo kupiti novo kolesarsko čelado.

Zato si v nadaljevanju preberite nekaj koristnih nasvetov, kako se lotiti nakupa kolesarske čelade. Da se vam bo ta dobro prilegala in da boste z izbiro zagotovo zadovoljni, morate namreč upoštevati kar nekaj dejavnikov.

Kakšno velikost kolesarske čelade potrebujete?

Pravo velikost kolesarske čelade si lahko določite v manj kot minuti. Uporabite merilni trak in ga postavite približno 2,5 cm nad obrvmi in ušesi. To je najširši del glave in na tej višini izmerite obseg svoje glave, pri čemer naj bo merilni trak povsem poravnan.

Ko opravite meritev, uporabite tabele, ki jih najdete na spletu (npr. tukaj), da določite natančno velikost čelade. Izbira prave velikosti kolesarske čelade je zelo pomembna, saj vpliva na udobje in varnost, zato poskrbite, da meritev opravite pravilno.

Anatomija kolesarske čelade

Sodobne kolesarske čelade vsebujejo veliko elementov, pri čemer so njihove lastnosti prilagojene vsaki disciplini posebej. Ne glede na to pa pri izbiri upoštevajte naslednje ključne lastnosti:

 • Prezračevanje – zasnova, število in prostornina zračnikov.
 • Zadrževalni sistem – način zapenjanja na zadnji strani čelade, da lahko ostane na mestu.
 • Podbradni trak – zadrži kolesarsko čelado na glavi in v fiksnem položaju.
 • Oblazinjenje – količina oblazinjenja na notranji strani čelade. Če je odstranljivo, ga lahko tudi perete.
 • Teža – ta je še posebej pomembna za tekmovalne kolesarske čelade.
 • Odsevni elementi – omogočajo voznikom, da vas opazijo, zlasti v mraku in ponoči.
 • Zaščita pred udarci – za to obstaja več tehničnih rešitev, kot sta na primer SPIN in MIPS tehnologija.
 • Vizir – zlasti MTB čelade so opremljene z odstranljivimi ščitniki ali vizirji. Ti imajo dva glavna namena, zaščita oči pred soncem in preprečevanje nabiranja dežnih kapljic na očalih.
 • EPS podloga – gre za glavnino čelade, ki se ob udarcu deformira in absorbira udarec. Lahko je izdelana iz ekspandiranega poliestra ali ogljikovih vlaken.
 • Zunanja trda lupina – ščiti EPS podlogo.

Kdaj je čas za zamenjavo kolesarske čelade?

Kolesarsko čelado morate obvezno zamenjati, če ste bili udeleženi v trčenju ali če se zaradi močne sile udarca na njeni površini pojavijo mehanske poškodbe. Prav tako bodite pozorni na znake staranja in obrabe, zaradi katerih je lahko funkcionalnost čelade slabša.

Prileganje kolesarske čelade

Kolesarska čelada mora omogočati dobro vsestransko vidljivost in zaščito. Zato upoštevajte, da je sprednji del čelade od linije obrvi oddaljen za največ dva prsta.

Gorska kolesarska čelada Smith Engage 2 MIPS
Gorska kolesarska čelada Smith Engage 2 MIPS (Extremevital.com)

Zgornji trakovi naj tik pod ušesi tvorijo črko »V«. Ko imate čelado na glavi, mora biti med trakovi in brado za največ dva prsta prostora. Ko je čelada zapeta, se morajo trakovi čim bolje prilegati spodnji strani brade, vendar vam mora čelada hkrati omogočati, da brez težav odpirate usta.

Varnostne lastnosti in standardi kolesarske čelade

Napredek v tehnologiji kolesarskih čelad je pripeljal do tega, da imajo kolesarske čelade danes številne varnostne lastnosti, ki jih je pri izbiri vredno upoštevati. To so:

 • MIPS: kratica za Multi-Directional Impact Protection System, ki deluje tako, da zmanjša rotacijske sile, ki so posledica določenih udarcev.
 • MIPS Spherical: v tem primeru je podloga MIPS vdelana med plasti EPD podloge in ni v neposrednem stiku z glavo. To pomeni, da zardi tega niste prikrajšani za udobje in zračnost čelade.
 • SPIN: sistem je bil razvit za preprečevanje učinkov poševnih udarcev. Uporablja blaznice na notranji strani čelade, ki pripomorejo k temu, da se glava ob udarcu še naprej vrti, zaradi česar so sile na možgane bistveno manjše.

Vedno izberite kolesarsko čelado, ki je ustrezno certificirana in v skladu z mednarodnimi standardi.

Katero vrsto kolesarske čelade izbrati?

Kolesarske čelade so zasnovane tako, da ustrezajo točno določenemu slogu vožnje in discipline. Glede na vaše potrebe in želje izberite med naslednjimi vrstami kolesarskih čelad:

 • Kolesarske čelade za cestno kolesarjenje: So izjemno lahke in zasnovane tako, da omogočajo aerodinamično vožnjo na dolgih razdaljah. Običajno imajo veliko zračnikov, ki odvajajo toploto.
Cestna kolesarska čelada MET Manta MIPS (2023)
Cestna kolesarska čelada MET Manta MIPS (Extremevital.com)
 • Aero kolesarske čelade: So nekakšna vmesna stopnja med cestnimi in elitnimi kolesarskimi čeladami za kronometer. So lahke in kompaktne ter oblikovane tako, da zmanjšajo upor, zato so popolna izbira za tekmovalne cestne kolesarje.
 • Kolesarske čelade za kronometer: Zasnovane so za doseganje čim večjih hitrosti na kronometrskih razdaljah in zaščito pred trkom. So v samem vrhu glede na aerodinamične lastnosti.
 • Kolesarske čelade za gorsko kolesarjenje: Zasnovane so tako, da nudijo večjo zaščito kot pa aerodinamičnost.
 • Full-Face MTB čelade: Zanje je značilno, da pokrivajo celoten obraz, zaradi tega so najbolj priljubljena izbira za enduro in downhill kolesarje.