Kako kupiti prave tekaške čevlje?

161
Tekaški čevlji

Odlična pomoč pri nakupu novih čevljev za tek so lahko stari, ki vam ne služijo več dobro. Z njimi boste najlaže ugotovili, kakšen tip stopala imate. Čevlji, pošvedrani bolj na notranji strani, kažejo nam pronacijo. Čevlji, pošvedrani po zunanji strani, na supinacijo. Čevlji z neopaznimi deformacijami pa kažejo na nevtralno stopalo.

Poleg tipa stopala so pri izbiri tekaških copatov zlasti pomembni še dolžina in širina obutve, teža tekača in teren, po katerem boste najpogosteje tekli. Svetujemo vam, da si pred nakupom tekaške obutve zastavite teh 5 vprašanj.

Prava izbira dolžine tekaških copatov

Na bel A4 list si orišite levo in desno stopalo, dolžino stopala izmerite od pete do konca najdaljšega prsta. Razlika v dolžini levega in desnega stopala je nekaj povsem običajnega. Ker so razlike lahko precejšnje, je še toliko pomembneje, da orišete obe stopali.

Večina modelov tekaških čevljev ima oznake v centimetrih. Svetujemo vam, da vedno izberete okoli 10 milimetrov daljše copate od velikosti stopala; to je približno za 1 prst. V pomoč vam je lahko staro tekaško obuvalo – preverite njegovo obstoječo številko, a se hkrati zavedajte, da imajo nekateri proizvajalci manjše, spet drugi nekoliko večje številke.

Prava izbira širine tekaških copatov

Večina tekaške obutve je primerne za srednjo širino stopala, na voljo so vam tudi širši in ožji modeli.

  • Pri uporabi preozkih čevljev se vam bodo pojavili mravljinci ali pekoč občutek, v najslabšem primeru bo prednji del umrtvičen.
  • Preozki čevlji pa vam bodo med tekom poplesavali levo in desno, kar spet ni v redu.

Izbira tekaške obutve glede na teren

Modeli čevljev za tek so prilagojeni glede na različne terene. Obremenitev stopala pri teku se namreč na trdi podlagi – na primer na stadionu – močno razlikuje od obremenitve v naravi.

Na voljo so vam terenski oziroma »trail« čevlji, ki so stabilnejši, robustnejši in primerni za tek po neravnem terenu. Blaženi čevlji so primernejši za trši teren za težje tekače. Tekmovalni čevlji so najprimernejši za asfaltno podlago in stadione. Najbližji približek bosonogemu teku pa so minimalistični tekaški čevlji, ki so zlasti dobra izbira za tek v naravi.

Vpliv teže tekača na izbiro tekaških čevljev

Eden od pomembnejših dejavnikov pri izbiri čevljev za tek je tudi teža tekača. Za težje osebe se predlaga bolj blažene in stabilne tekaške čevlje, za lažje pa manj blažene, lažje in odzivnejše.

Kje in kdaj kupiti tekaško obutev?

Ne nazadnje pa je še izjemno pomembno, kje in kdaj si boste čevlje za tek kupili. Priporočamo vam, da jih kupite v specializiranih prodajalnah s športno opremo, in sicer v popoldanskem času. Takrat so vaša stopala že nekoliko bolj utrujena in malenkost otekla, zato kažejo realnejšo podobo za nakup ustrezno velikih ter širokih tekaških čevljev.

Dodajmo še to, da so vam v specializiranih trgovinah, kot je denimo Extreme Vital, v fizičnih trgovinah za dodatna pojasnila in svetovanje na voljo strokovno podkovani zaposleni. V spletni trgovini pa si še pred nakupom lahko ogledate posamezne modele tekaške obutve in si tako pred odhodom v fizično trgovino naredite izbor najbolj všečnih.