Izbira trzalice za kitaro: ta bo prava!

12
Trzalice za kitaro

Vsak kitarist ve, da je trzalica eden izmed nepogrešljivih pripomočkov, ko je potrebno v roke vzeti kitaro. Seveda se da nanjo igrati tudi s prsti, a trzalica je vendarle kos kitaristove opreme, ki se pogosto nahaja med njegovimi prsti. Ker pa poznamo veliko različnih, smo se odločili nekaj več povedati na to temo.

Mehkejšo ali debelejšo, trikotno, klasično? Kako vedeti, katera drsalica bo prava? Vse je odvisno od tega, kakšno glasbo želite igrati in na katero vrsto kitare. A kot boste lahko ugotovili, boste imeli v svoji zbirki verjetno najraje kar različne trzalice. Še posebej zato, ker gre za zelo poceni pripomoček in vedno pride prav.

Trdota trzalice

Če ste kitarist, zagotovo veste, da so v glasbenih trgovinah na voljo trzalice različnih trdot.

1. Najmehkejše trzalice

Tiste najmehkejše trzalice je med prsti čutiti kot peresca. So izjemno upogljive in niso namenjene glasnemu igranju. Z njihovo pomočjo boste ustvarili priljubljen praskajoč zvok, ki melodiji hkrati daje prepoznaven ritem. Vsekakor premehke za kakšne solo vložke.

Drsalice Gewa Fire&Stone Mix Celluiod
Drsalice Gewa Fire&Stone Mix Celluiod (Symphony.si)

Celo med mehkimi trzalicami pa boste lahko našli kar nekaj različnih trdot. Predlagamo vam, da jih v trgovini vzamete v roke in uvijete med prsti, saj boste lahko le tako povsem prepričani. Še bolje pa bo, če boste imeli tam na voljo kakšno kitaro, na kateri boste drsalice preizkusili.

2. Srednje trde trzalice

Srednje trde trzalice so še vedno precej mehke in lahko z njimi dokaj podobno igrate kot z mehkejšimi, a hkrati omogočajo tudi nekaj več glasnosti. Vsekakor boste lahko natančneje zadeli prave strune, zvok pa bo malenkost »krajši« in glasnejši.

Drsalice Gewa Clayton Black Raven
Drsalice Gewa Clayton Black Raven (Symphony.si)

Tovrstne drsalice so najboljša izbira za kitariste začetnike kot tudi tiste, ki točno vedo, kaj si od nje želijo. Odigrani toni bodo bolj togi, kar je ključnega pomena za igranje določenih skladb. Verjamemo pa, da boste sčasoma imeli doma kar trzalice vseh trdot.

3. Trde in zelo trde trzalice

Trde trzalice so precej manj upogljive in so namenjene kitaristom, ki v skupini vodijo igranje. Prav tako pa omogočajo tudi precej glasnejše igranje, solo vložke in niso primerne za mehkejše zvoke. S trdo trzalico boste vedno zadeli pravo posamezno struno.

Drsalice Gewa Clayton American Hotties
Drsalice Gewa Clayton American Hotties (Symphony.si)

A trde drsalice niso najbolj trde. Poznamo še zelo trde, ki so precej debele in so specifične za kitariste, ki želijo igrati denimo jazz. Takšne na začetku učenja igranja kitare verjetno ne boste potrebovali, kasneje pa si boste vsekakor želeli preizkusiti vse.

Material za trzalice

Trzalice so narejene iz različnih materialov, čeprav bo vas zanimala zgolj trdota. Izdelujejo jih iz celuloida, najlona, acetala, ultema in akrila. Največkrat boste naleteli na trzalice, narejene iz celuloida, ki dajejo tudi zelo lep zvok, a so na drugi strani nekoliko manj trpežne.

Drsalice Gewa Clayton BOLLT
Drsalice Gewa Clayton BOLLT (Symphony.si)

Zelo priljubljene so tudi tiste iz najlona, ki poleg lepega zvoka nudijo še nekaj pomoči glasbenikom z bolj potnimi rokami. Drsalice iz acetala so znane po svoji trpežnosti, a nekoliko manj trde kot tiste iz ultema. Trzalice iz akrila so lahkotne a izjemno trdne.

Oblika trzalice

Verjetno ste opazili tudi različne oblike trzalic. Poznamo klasične v obliki zaobljene solze, pa denimo trikotne, ki jih radi v roke vzamejo kitaristi z električnimi kitarami in tisti, ki si želijo večje natančnosti. Posebnost trikotnih drsalic je tudi v tem, da z njimi lahko igramo z vsemi tremi vogali.

Drsalica Gewa Fire&Stone Special Picks
Drsalica Gewa Fire&Stone Special Picks (Symphony.si)

Na ta način se obrabljenega enostavno zamenja. Omenimo še džezovsko trzalico, ki omogoča hitro igranje, pa denimo jumbo-džezovsko, ki omogoča tudi zelo natančno igranje. Poznamo pa tudi čisto posebne oblike ter takšne, izdelane po naročilu.

Že veste, katero drsalico boste izbrali zase?