5 razlogov za izbiro gravel kolesa

54
Gravel kolo

Gravel kolesa so vsestransko uporabna, saj so primerna tako za kolesarjenje po asfaltu kot po makadamskih poteh in brezpotjih. Zanje se z razlogom vse pogosteje odločajo tudi številni ljubitelji cestnih koles.

Mnogi se za nakup gravel kolesa odločijo, ker predstavlja odlično alternativo cestnemu kolesu in omogoča kolesarjenje tudi v zimskem obdobju. Ko boste gravel kolo enkrat preizkusili, smo prepričani, da se od njega ne boste mogli posloviti in bo hitro postalo vaše najljubše prevozno sredstvo.

Glavne značilnosti gravel koles

Mnogi so sprva mislili, da so gravel kolesa le trenutna modna muha. Toda njihova vedno večja priljubljenost nakazuje na to, da si kolesarji želijo imeti kolo, s katerim je mogoče kolesariti po makadamu in brezpotjih, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivosti vožnje po asfaltu.

Gravel kolesa imajo značilno ukrivljeno krmilo, zato so na prvi pogled zelo podobna cestnim. Vendar pa ima večina gravel koles daljšo medosno razdaljo in manjšo geometrijo kot cestna kolesa, zato omogočajo boljšo vodljivost po brezpotjih.

Gravel kolo Giant Revolt 1 (2023)
Gravel kolo Giant Revolt 1 (Extremevital.com)

Z gravel kolesi je kolesarjenje izjemno udobno, ne glede na to, ali kolesarite po ravnem ali bolj razgibanem terenu. K temu pripomorejo nekoliko širše pnevmatike z nižjim tlakom in prestavno razmerje. Običajno so gravel kolesa opremljena spredaj z dvojnim verižnikom in zadnjo kaseto z 11–34 zobniki ali pa imajo spredaj le en verižnik in zadaj eno kaseto s širokim razponom z 11–42 zobniki.

Izbira gravel kolesa je odvisna predvsem od vaših želja in potreb. Če se boste z njim podali na večdnevno potovanje, izberite lažji karbonski okvir in ožje pnevmatike, če pa se zgolj želite odmakniti od prometnih cest in asfalta, se ni potrebno obremenjevati s pnevmatikami in nosilnostjo.

V nadaljevanju spoznajte 5 razlogov, zakaj bo gravel kolo za vas morda idealna izbira.

1. Udobnejše kolesarjenje po slabo vzdrževanih cestah

Prometne ceste so vse slabše vzdrževane in ker so občinski proračuni za njihovo obnovo vse manjši, je velika verjetnost, da se bo stanje sčasoma še poslabšalo. Zato je vožnja po takšnih cestah precej udobnejša z gravel kolesom, ki ima širše pnevmatike napolnjene pri nižjem tlaku.

Gravel kolo Specialized Diverge E5 Elite (2023)
Gravel kolo Specialized Diverge E5 Elite (Extremevital.com)

Če poleg tega izberete še gravel kolo z nekoliko fleksibilnim okvirjem, dvakrat ovijete krmilo ali celo namestite krmilo s sprednjim blaženjem, boste dobili kolo, ki je do vas veliko bolj prizanesljivo za vožnjo po asfaltu kot pa na primer potovalno kolo.

2. Gravel kolo poskrbi za večjo samozavest

Nekoliko širše pnevmatike na gravel kolesu poskrbijo, da postane vožnja po neravnih površinah ne samo stabilnejša, ampak tudi hitrejša. Če ste se morali s cestnim kolesom neprestano izogibati luknjam, se lahko z gravel kolesom brez težav prebijete tudi po luknjastih cestah, gramozu, pesku in drugih razgibanih površinah. Pri tem pa je strah pred padcem popolnoma odveč.

3. Odpira številne možnosti za raziskovanje okolice

Za razliko od tega, da ste s cestnim kolesom omejeni zgolj na asfaltne ceste, boste z gravel kolesom postali popolnoma svobodni. Z njim lahko uživate v vožnji po različnih vrstah terena, kar vam omogoča, da odkrivate nove kraje in neodkrite kotičke narave.

Na zemljevidu preverite lokalne poti ali si s pomočjo aplikacije začrtajte kolesarski izlet izven prometnih cest. Verjemite, ko se boste z gravel kolesom enkrat odpravili na izlet po umaknjenih in utrjenih poteh, se temu ne boste mogli več upreti.

4. Z gravel kolesom do novih kolesarskih spretnosti

Eden najboljših delov kolesarjenja po tehnično zahtevnejših terenih je tudi razvijanje popolnoma novih spretnosti, kot je na primer vožnja stoje ali pomikanje težišča nazaj na strmih spustih. Popolnoma logično je, da tega ne boste osvojili kar sami od sebe, toda če boste vztrajni, boste kmalu ugotovili, da je premagovanje ovir vedno lažje.

5. Gravel kolesa so vsestransko uporabna

Čeprav so gravel kolesa v osnovi zasnovana za vožnjo po asfaltu in brezpotjih, pa je njihovo uporabo mogoče prilagoditi svojim željam in potrebam. Z menjavo pnevmatik lahko gravel kolo uporabljate za mestno vožnjo, ciklokros ali zimski trening. In če ste omejeni s prostorom in proračunom, boste kmalu ugotovili, da je eno kolo popolnoma dovolj, da zadovolji vsem vašim potrebam.

Gravel kolo Cannondale Topstone 2 (2023)
Gravel kolo Cannondale Topstone 2 (Extremevital.com)

Če želite preizkusiti nekaj novega, razširiti nova obzorja ali pa zgolj z enim kolesom početi veliko različnih stvari, je gravel kolo vredno preizkusiti. Prepričani smo, da vam ne bo žal.